Wat voor soorten kinderarbeid zijn er?

Kinderarbeid ontstaat vaak door armoede. In gezinnen met weinig geld worden kinderen gedwongen door hun ouders om te werken zodat ze geld hebben om eten te kopen. De kinderen verdienen heel weinig dus ze moeten hard en lang werken voor een beetje geld. Hierdoor hebben deze kinderen geen tijd voor school. Het werk dat deze kinderen is meestal zwaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werken in huis

Deze vorm van kinderarbeid komt het meeste voor. In westerse landen is er niet zo veel te doen in huis omdat wij daar apparaten voor hebben zoals een stofzuiger. In ontwikkelingslanden hebben ze dit soort spullen vaak niet, daarom doen ze het allemaal met de hand. Hierdoor is het werk veel zwaarder en duurt het ook langer voor de kinderen. Het zijn meestal meisjes die dit werk doen. Waarom moeten doen deze kinderen dit werk? Dat kan zijn doordat hun ouders niet genoeg geld hebben om apparaten te kopen voor het huishouden. Daarnaast kan het ook dat de kinderen helemaal geen ouders meer hebben, dan doet het oudste kind het huishouden en zorgt voor de andere kinderen. Soms werken de kinderen ook voor een andere familie die meer geld heeft, maar vaak geven deze families de kinderen heel weinig geld voor het werk dat ze moeten doen. De kinderen worden vaak mishandeld door de huisbaas en hebben het niet goed.

 

 

Landbouw

Veel kinderen werken op het land, deze vorm van kinderarbeid komt het meeste voor in Afrika. In westerse landen wordt dit vaak gedaan met machines, in arme landen doen de kinderen dit met de hand, dit kost veel meer energie. Ze ploegen, zaaien en oogsten het land. Er zijn ook kinderen die op plantages werken. Ze zijn dan de hele dag op een plantage waar ze alleen maar hetzelfde werk doen. Het zijn meestal grote plantages waar heel veel kinderen werken. Ze hebben allemaal dezelfde baas die weinig betaalt voor hun arbeid.

 

 

 

Kinderen in de industrie

Er zijn ook kinderen die werken in fabrieken. Deze kinderen zijn gewild door de eigenaren omdat ze niet duur zijn en precies doen wat ze van hun vragen. Werken in de fabriek is heel zwaar voor de kinderen en het kan gevaarlijk zijn, ze werken namelijk heel lang en ze krijgen weinig slaap. Ze slapen meestal met meerdere kinderen in een ruimte. Doordat het werk in de fabriek zwaar is worden de kinderen snel ziek. Hierdoor kunnen de kinderen eigenlijk niet werken maar ze moeten wel omdat ze geld moeten verdienen.

 

 

 

 

Op straat werken

In arme landen werken er ook veel kinderen op straat, dit gebeurt vooral in Azië. De kinderen die dit doen hebben bijna geen geld en doen werk waar ze toch een klein beetje geld mee verdienen. Ze hebben bijvoorbeeld een eigen kraampje waar ze spulletjes verkopen die ze zelf gemaakt hebben, of ze verkopen eten of ze poetsen schoenen van andere mensen. En zo zijn er nog veel meer dingen die de kinderen doen om te overleven. Zo zijn er ook kinderen die zelfs gaan stelen van andere mensen of uit winkels omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen voor hun geld. De kinderen staan heel vroeg op en werken soms wel tot laat in de avond. Soms zijn er klanten van de kinderen die ze te weinig betalen of helemaal niks betalen, maar de kinderen kunnen hier niks tegen doen omdat volwassenen veel groter zijn. Daarnaast worden de kinderen weggejaagd door de politie omdat het werk dat ze doen niet legaal is.

 

 

Kinderen in de prostitutie

Heel veel kinderen in Zuidoost- Azië werken in de prostitutie. Honderdduizenden kinderen komen erin terecht ook al willen ze dat niet. Ze worden verkocht door handelaren en slecht behandeld. Dit gebeurt vooral in de Filipijnen en in Thailand. Pedofielen uit westerse landen gaan voor kinderen naar arme dorpjes in deze landen, waar ze kinderen kopen van criminelen. Daarna gaan die kinderen meestal naar grote steden om daar in de prostitutie te werken. Dit wil de regering in Thailand wel voorkomen, maar de criminele handelaars stoppen niet zomaar. Als ze geen kinderen kunnen kopen in hun eigen land doen ze dat wel in andere landen die dichtbij liggen.

Soms weten de ouders dat hun kinderen in de prostitutie werken. Ze hebben gewoon geld nodig en zien geen andere optie. Maar soms weten de ouders niet eens dat hun kinderen in de prostitutie werken. Het enige dat ze weten is dat hun kinderen geld verdienen en dat is genoeg voor ze. Ze weten dus ook niet dat de kinderen vaak mishandelt worden door hun klanten, of dat deze klanten helemaal niet betalen. In deze situaties zijn de kinderen machteloos.

Omdat de straffen voor kinderprostitutie steeds strenger worden in landen als de Filipijnen of Thailand gaan de pedofielen weg uit deze landen omdat ze bang zijn dat ze gepakt worden. Dan gaan ze naar andere landen waar de regels minder streng zijn. Hierdoor vindt er steeds meer kinderprostitutie plaats in buurlanden, zoals Cambodja of Birma. Misschien zal de kinderprostitutie dus wel nooit ophouden, omdat de pedofielen altijd een uitweg vinden.

 

Kindsoldaten

Wereldwijd werken er ongeveer vijfhonderdduizend kinderen als kindsoldaat. Dit gebeurt in meer dan 85 landen. Soms vechten kinderen al vanaf 7-jarige leeftijd in oorlogen. Kinderen worden gebruikt als soldaten door rebellen maar ook zelfs door de regering. Door de verspreiding van kleinere wapens is het makkelijker geworden om kinderen in te zetten als soldaat. In sommige landen in Afrika zijn de wapens ook zeer goedkoop. Je kunt daar soms al een wapen kopen voor 5 tot 10 euro.

Kinderen worden vaak gebruikt als soldaat, omdat ze makkelijk gemanipuleerd worden en ze nog niet weten wat normaal is en wat niet normaal is. Ze sluiten zich dus snel aan bij legers. Dit zijn vaak kinderen die geen ouders meer hebben, kinderen die extreem arm zijn, of vluchtelingen. Ze hebben weinig mogelijkheden om te overleven dus ze zien dit als hun enige optie. Ze krijgen hier namelijk onderdak, eten en bescherming.

Natuurlijk zijn er niet alleen kinderen die vrijwillig een leger in gaan. Veel kinderen worden ontvoerd door groepen rebellen om te werken als soldaat. Als kinderen worden ontvoerd om soldaat te worden, worden de kinderen wel eens gedwongen om mensen uit hun dorp of familie te vermoorden zodat ze nooit meer naar hun familie terug kunnen. Hierdoor moeten ze wel bij het leger blijven. Kinderen kunnen niet ontsnappen, omdat hun families dan worden vermoord. Er zijn kinderen die drugs moeten innemen om hun angsten te overwinnen, waardoor ze verslaafd raken.

De kindsoldaten hebben een kleine overlevingskans. In de laatste tien jaar zijn er ongeveer tweemiljoen kinderen omgekomen tijdens hun werk. Als de kinderen het wel overleven blijven er mentale en lichamelijke gevolgen. Ze hebben vaak concentratieproblemen, zijn verslaafd aan drugs of ze zijn heel agressief. Ze hebben beschadigingen door kogels, mijnen of andere oorzaken. Daarnaast hebben kinderen ziektes opgelopen zoals aids of zijn ze zeer ondervoed doordat ze weinig te eten kregen.

 

Kinderen in de mijnbouw.

In Afrika werken veel kinderen in de mijnbouw. Dit gebeurt vooral in West Afrika, maar ook bijvoorbeeld in Zimbabwe en Tanzania. In Issia, in Ivoorkust, werken kinderen samen met hun ouders in de goudmijnen. De gemiddelde leeftijd van de kinderen die hier werken ligt rond de 7 jaar en de jongste is ongeveer 3 jaar oud. Deze kinderen graven in de grond, vervoeren zware stenen en zeven deze stenen. Ze beginnen ’s morgens om 6 uur op de werkplek, maar hiervoor moeten ze eerst 5 tot 10 kilometer lopen om op de werkplaats te komen. Ze moeten heel lang werken en gebruiken gevaarlijke gereedschappen. Daarnaast krijgen ze onvoldoende eten van hun bazen om dit zware werk uit te voeren en ze drinken uit vervuilde waterbronnen. Hierdoor raken ze snel uitgeput en vermoeid. In gebieden rond Tortiya, in het noorden van Ivoorkust, werken kinderen in de diamantmijnen. de werkomstandigheden zijn ongeveer hetzelfde als in de goudmijnen. De kinderen graven vooral in rotsen, hierna dragen ze de stenen mee op hun hoofd of in een wagen naar de rivier om ze te zeven. In Zimbabwe werken kinderen in de chroom- en tinmijnen. bedrijven huren mensen in om tunnels te graven. Hier worden vaak kinderen voor gebruikt omdat ze klein en goedkoop zijn. Hierdoor kunnen ze makkelijk door de tunnels kruipen. Daarnaast zijn kinderen verantwoordelijk voor het naar boven dragen van de stenen in de mijnen. Er zijn ook hele families die in de mijnbouw werken in Zimbabwe. De prijs van goud is ongeveer 350 dollar per 100 gram. Als een goudzoeker een paar keer per jaar zoveel goud vindt, verdient hij aardig wat geld. Daarom werken families hard om dit goud te vinden. Er werken ook kinderen in de edelstenenindustrie in Tanzania. Vooral veel jongens werken hier in mijnen die op instorten staan, hierdoor gebeuren regelmatig ongelukken. Daarnaast worden ademhalingsproblemen veroorzaakt door de slechte ventilatie. De kinderen werken de hele dag in lawaai en in de hitte. Er worden explosieven geplaatst in de mijnen, om nieuwe stenen te pakken. De kinderen gaan hier veel te dichtbij staan om als eerste bij deze nieuwe stenen te zijn, hierdoor lopen deze kinderen veel risico. Ze werken op blote voeten terwijl ze de stenen met hamers kapot slaan.                                                        

Maak jouw eigen website met JouwWeb